09
jún

Drevo – overená klasika pre návrhy interiérov

Drevo je dobrou voľbou pre milovníkov jednoduchého designu interiéru, ale v ponuke je tiež veľkého množstvo výraznejších vzorov. Nemusí byť zákonitosťou, že drevo sa hodí len do neutrálnych prírodne ladených interiérov, veľmi pekne a moderne sa dá zakomponvať do každého priestoru.  Jeho najsilnejšou stránkou oproti ostatným materiálom je naturálny vzhľad a hrejvý pocit. Taktiež mnohým vyhovuje charakteristická vôňa a samozrejme dlhá životnosť. Niektorým však práve tieto vlastnosti vône a mäkkosti prídu nemoderné a príliš rustikálne. Vtedy nastupujú nové materiály s drevodekorom, ktoré už často na prvý pohľad ani nerozoznáme. Poďme sa pozrieť, čo nám dnešná doba ponúka.

Útulné drevo v modernom interiéri

Útulné drevo v modernom interiéri

Čo je v ponuke pre realizácie interiérov

Dnešný trh ponúka nekonečné množstvo zafarbení dreva, spôsobov opracovania povrchov, môžete si vybrať rôzne typy dreviny a veľkosti dosiek. Spôsobov opracovania je niekoľko, medzi obľúbené patrí napríklad kefovanie. Tu sa z povrchu odstraňuje mäkké drevo, vďaka čomu zvýrazníme kresbu  štruktúry jeho vnútra. Zároveň sa podlaha stane odolnejšia voči vonkajším vplyvom, ale aj tvrdšia. Vybrať si správny odtieň dreva pre interiér sa môže zdať zo začiatku jednoduché, ale keď začnete kombinovať ďalšie prvky ako nábytok, dvere, kuchynskú linku, zrazu sa môže zdať ťažké dokonale všetko zladiť. Je to dôležité pretože dezén dreva určuje v akom tóne sa bude váš interiér niesť. Vtedy radi nastúpime my, bytoví architekti, aby sme vám pomocou vizualizácie interiéru dokázali vytvoriť priestor podľa vašich predstáv. Dezén je vlastne kresba dreva, ktorú vidíme na jeho povrchu. Vybrať je najlepšie podľa toho, čo najviac lahodí vášmu oku. Tak sa vyhnete tomu, že sa vám starostlivo vybraný odtieň a kresba po čase zunuje. Vybrali sme niekoľko populárnych dezénov dreva, možno nájdete ten svoj.

Kuchyňa- biela lesklá a drevo, skryté dvere do špajze

Harmonická kombinácia dreva na podlahe a nábytku

Moderná domáca hobby miestnosť s barom a biliardovým stolom

Kombinácia dubovej podlahy a orechového nábytku

Domové interiéry s dubom Sonoma

Patrí medzi dreviny svetlohnedej farby. Skúsenosti ukázali, že je to jedna z najkvalitnejších drevín, ktorá však okrem farby vyniká aj svojou textúrou. Plní vysoké nároky aj najnáročnejších zákazníkov vďaka vysokej úžitkovej hodnote a svojej kvalite. Túto svetlejšiu drevinu sa odporúča kombinovať s neutrálnymi farbami ako čierna, biela a sivá. S pomedzi výraznejších farebných tónov to môže byť zelená alebo prírodná hnedá. Takýmito farebnými kombináciami nič nepokazíte.

Jemná knižnica v neutrálnej obývačke

Obľúbený dub sonoma v modernej obývačke

Tmavý Wenge dezén v interiéri bytu

Tento dezén dreva môže na prvý pohľad pôsobiť exoticky, až ťažko. Celkovo aplikovanie tmavých farieb do interiéru je vždy ťažším orieškom. Je to umenie, doladiť interér tak, aby ostal pohodový a doplniť farby tmavé svetlými v ideálnom pomere. Keď sa na Wenge pozrieme detailnejšie, môžeme vidieť striedanie tmavohnedých a svetlohnedých pásov, ktoré vytvárajú konečný jednotný efekt. Je to drevo pochádzajúce z tropickej Afriky, ktoré je trváce a odolné voči oderu. Nájdeme ho v odtieňoch tmavej, ale i bledohnedej. Samotné drevo patrí medzi dezény, ktoré budú tvoriť v interiéri akcent, preto je dobré ho kombinovať s neutrálnymi farebnými odtieňmi.

Skrinka s umývadlami a stolček pri vani na uteráky

Wenge skrinka pod umývadlami v modernej kúpelni

Dizajn bytu doladený smrekom

Tento druh dreva je naozaj rozmanitý, podľa toho aký druh zvolíte. Poznáme druhy farby svetlej smotanovej, ale aj žltohnedej. Ako väčšina ihličnatých stromov, aj smrek má letokruhy, ktoré sú pravidelné a husté. Jeho kresba je dobre viditeľná. Drevo má krásny prirodzený lesk a jemnú textúru. Dnes sa často používa smrekovec sibírsky, ktorý je odolný voči opotrebeniu a najmä zmenám teplôt a vlhkosti. Je to drevo, ktoré vytvorí vo vašom interiéri prirodzenú atmosféru, preto ho často využívajú aj interiéroví dizajnéri. Vhodné je aj na použitie v exteriéri – ako terasová podlaha, keďže nepotrebuje až tak veľkú dávku opracovania a ošetrenia, a dobre odoláva poveternostným vplyvom vďaka vysokému obsahu smoly v drevine.

Moderne zariadené byty v čerešňovom odtieni

Čerešňa je drevo, z ktorého sa vyrába nábytok, ale aj hudobné nástroje. To hovorí o jeho vlastnostiach – jeho povrch je hladký a zamatovejší. Má príjemnú červenkastú farbu pripomínajúcu mahagón a je vysoko odolné a kvalitné. Avšak má jednu zaujímavú vlastnosť, ktorú je dobré vedieť – pri vystavení priamym slnečným lúčom, má neopracované čerešňové drevo tendenciu stmavnúť. Napriek tomu, že drevo čerešne sa vyznačuje tvrdosťou je dobre opracovateľné a flexibilné aj na oblé tvary.

Červenohhnedý gaštan podčiarkne dizajn interiéru

Patrí k najpoužívanejším druhom dreva, ako v minulosti, tak aj dnes. Je to drevo odolné voči poškriabaniu a väčšinou si ho zákazníci volia do jedálne či pracovne. Povrch dreva je hodvábny a nemá žiadne vzory ani viditeľné uzly. Najviac ho obľubujú milovníci elegancie a čistých línií.

Vyberanie správneho drevného odtieňa nemusí byť podriadené žiadnym pravidlám, dnešný bytový design je otvorený novým kombináciám a možnostiam. Čo však musíme dosiahnuť je harmonický súlad farieb a materiálov, aby váš domov bol príjemný pre vás, aj pre tých, ktorí vás navštívia.