21
jún

Schodiská – čo vyrieši architekt?

Schodisko plní dôležitú komunikačnú funkciu v akomkoľvek viacpodlažnom priestore. Aby však efektívne spĺňalo svoj účel musí byť správne umiestnené, musí mať vhodný tvar, musí byť bezpečné, a samozrejme musí pôsobiť dobre aj vizuálne a ladiť so zariadením interiéru.

Umiestnenie a tvar schodiska v interiéri domu
V obytnom interiéri sú schodiská umiestňované najmä vo vstupných, spoločenských alebo chodbových priestoroch. Každý z nich má inú hierarchiu usporiadania prvkov. Zatiaľ čo v malých komunikačných priestoroch je prioritou schodiska funkcia (umiestňujeme ho tak, aby sme stratili čo najmenej priestoru), v priestrannej hale alebo v interiéri obývacej izby môže byť dominantou (pokojne umiestnené aj v ťažisku miestnosti). Jeho umiestnenie ale nezáleží iba od atmosféry, ktorú chceme navodiť, ale aj od dispozície. Z ktorého smeru chceme naň nastúpiť, kam sa chceme dostať? Tu nám pomáhajú zalomené, viacramenné, točité a vretenové schody. Dbáme tiež o ich umiestnenie v súvislosti s obvodovým plášťom budovy. Chceme aby bolo schodisko viditeľné z exteriéru, resp. či chceme zo schodiska pozorovať exteriér?

Jednoduché moderné schodisko

Schodisko v samostatne vyhradenom priestore

Jedálenský kút

Schodisko v jednote s kuchynskou linkou vytvára spoločný celok

 

Konštrukcia z pohľadu interiérového architekta
Ponuka materiálov pre zhotovenie nosnej konštrukcie schodiska je široká. Najčastejšie je použitie železobetónu, masívneho dreva, či ocele, alebo ich kombinácie, no môžeme sa stretnúť aj so schodiskom zhotoveným výlučne zo skla. Technológie umožňujú rôzne kotvenie a tvary stupňov. Optimálne rozmery schodiska a jeho podesty sú podobné šírkam dverných otvorov, či iných komunikačných priestorov. Výška a šírka stupňov sa odvíja od dĺžky priemerného ľudského kroku. Počet schodov v jednom ramene je obmedzený.

Materiály konštrukcie
Už pri vyhotovovaní stavebnej konštrukcie by sme mali vedieť, aký bude výsledný interiérový design schodiska. Chceme priznať materiály nosnej konštrukcie, alebo použiť drevené, kamenné, laminátové obklady rôznych textúr, farebností a povrchových úprav? Dôležitou súčasťou je zábradlie. Môže byť plné alebo transparentné. Uprednostňujú sa trvácne materiály s jednoduchou údržbou – tvrdé drevo ( buk, dub, jaseň), nerozbitné sklo, mosadz, nerez, oceľ.

Schodisko- úložný priestor, bodové osvetlenie

Drevom obložené betónové schodisko a sklené zábradlie

 

Interiérový návrh v súlade s bezpečnosťou
Otázka bezpečnosti sa týka najmä detí, seniorov a ľudí so zrakovým, alebo pohybovým znevýhodnením, no uľahčuje orientáciu v priestore všetkým. Zábradlie by malo byť vo výške min. 900 mm od zeme a vzdialenosť medzi stĺpikmi zábradlia by mala byť max. 15 cm. Ak sa nachádza pri stene odporúča sa na stenu umiestniť madlo. Tiež je veľmi vhodné ak farebnosť podlahy a nástupného schodu/všetkých schodov vytvára kontrast. Človek tak aj periférne zachytí výškovú zmenu pri chôdzi.

Schodisko s úložným priestorom

Zábradlie z bezpečnostného skla a madlo na stene na pohodlný prechod

 

Trendy a typy ako kreatívne nápady do bytu, či domu
Súčasné trendy v navrhovaní schodísk by sme mohli charakterizovať ako nadčasové. Svedčí o tom ich minimalizmus, subtílnosť a využitie klasických materiálov (dreva, kovu, skla, betónu). Ich tvary sú veľmi prosté, no hrajú sa s kombináciami neutrálnych materiálov a výrazných farieb. Môžeme nájsť množstvo príkladov realizácií interiéru, kde je niekoľko schodov iného materiálu ako zvyšok, alebo kde sa nášľapná vrstva líši nosnej konštrukcií. Typické formy schodísk, ktoré sa dnes umiestňujú do interiérov sú napríklad subtílne zavesené oceľové schody, schodiská so samostatne votknutými stupňami, jednoduché betónové schodiská, plné drevené schodiská s úložným priestorom pod stupňami, točité betónové, oceľové a drevené schodiská.

Schodisko s úložným priestorom

Schodisko s úložným priestorom a odlišnými prvými stupňami

 

Dôležité je myslieť na detail
Schodisko naozaj nemusí predstavovať len potrebný prechod na ďalšie podlažie. Množstvom premyslených detailov môže tvoriť estetický a tiež aj funkčný priestor. Funkčný napríklad navrhnutím úložného priestoru pod schodiskové stupne, ale funkčný aj v zmysle praktickosti. Je dôležité myslieť na to, že schodisko predstavuje prekonanie výšok, a preto sú niektoré prvky potrebné, aj navzdory designu. Určite pri nejakom zranení oceníte, keď sa budete môcť pridržiavať madla. To môže byť prevedené zaujímavo, podsvietené, či zapustené v stene alebo zábradlí. Takto nijakým spôsobom neprečnieva do priestoru a nie sú potrebné viditeľné jeho úchytky. Nemenej dôležité je aj dostatočné osvetlenie vašich krokov. Efektné sú rôzne zapustené svietidlá pri schodoch, či podsvietený sokel popri schodisku, alebo podsvietený každý stupeň schodiska LED pásom. Ten vám jasne ukáže výšky aj smer. Prvé tri schodiskové stupne nemusia mať zábradlie, a tak sa natíska možnosť ich rôzneho dizajnu oproti ostatným stupňom, čo tiež vyzerá efetke a prakticky upozorňuje na rozdiel výšok.

Schodisko- obklad na stene a strope, zapustené madlo v zábradlí

Schodisko- zapustené madlo v zábradlí

Schodisko- podsvietené jednotlivé stupne LED pásom

Schodisko- podsvietené jednotlivé stupne LED pásom