23
aug

Ako navrhnúť a zariadiť obývačku?

Želáme si čistú a vzdušnú obývaciu izbu. Tak toto je jedna z najčastejších požiadaviek, ktorú majú majitelia nehnuteľností na interiérových dizajnérov. A nieje to vôbec prekvapujúce. Ľudia si želajú vytvoriť vo svojom dome či byte útočisko, kde by mohli po hektickom dni v práci relaxovať a načerpať nové sily.

Čistá, vzdušná a zároveň moderná obývacia izba nieje nedosiahnuteľná úloha. Dôležité je venovať maximálnu pozornosť pri výbere nábytku, farieb a každého detailu, pretože aj ten ovplyvní celkový vzhľad.

Aké sú teda zásady ako si vytvoriť čistý  a vzdušný priestor, ktorý bude pôsobiť prívetivým dojmom?

1, FAREBNÉ RIEŠENIE STIEN

Prvým krokom je zvoliť si vhodnú farebnú schému. Pravdepodobne už viete, že svetlé farby vytvárajú pocit priestoru a ľahkosti. To však neznamená že sa musíte obmedziť len na čisto biele steny a strop, aj keď môžeme povedať že je táto farba nadčasová.  

Ak  preferujete teplé pastelové farby, môžete použiť béžovú, smotanovú alebo jemnú pieskovú. Pre tých, ktorí skôr inklinujú k studeným odtieňom je na výber ružová, ľevanduľová, tyrkysová alebo matová.  

Je dobrá zvoliť určitú mieru pestrosti  a kontrastu aby ste predišli prílišnej monotónnosti.

Ak si zvolíte na viacerých plochách  umiernené tóny, jednu zo stien môžete vyakcentovať napríklad sivým obkladom, modernou štruktúrovanou omietkou, tehlovým obkladom alebo výraznejšou farbou.

Kútik s kresielkom

Drevená zástena za televízorom ako zútulňujúci akcent priestoru

Zaujímavý dojem vytvorí aj drevený obklad v teplých tónoch,  napríklad za zaveseným televízorom. Jeho použitie len na jednej stene bude pôsobiť aktraktívnejšie, než obložené všetky steny od podlahy až po strop.

2, PODLAHA

Opäť odporúčame voliť svetlejšie farby ktoré podporia čistý a vzdušný dojem.

Ak je obývacia izba prepojená s kuchyňou vyhnite sa kombinácií viacerých podlahových krytín. Stavte na jeden material, najlepšie vo svetlých farbách, ktorý celý priestor zjednotí.

Ak si želáte mať v obývačke koberec, vyhnite sa tmavým farbám a ťažkopádnym vzorom. Pastelové odtiene sú rozhodne lepšou voľbou.  Ak sa ale predsalen rozhodnete pre výrazný vzor skúste ho použiť len na menšiom koberčeku, ktorý bude napríklad umiestnený pod sedacou súpravou so stolíkom.

3, NÁBYTOK

Zabudnite na mohutné obývacie steny od jedného kúta miestnosti po druhý, ktoré boli v móde kedysi. Oveľa vhodnejšie budú dlhé jednoduché nízke komody zavesené na stene či otvorené police. Ak potrebujete viac zakrytého úložného priestoru, nahraďte police skrinkami s plnými dvierkami. 

Omnoho lepší dojem v priestore vytvoria aj ľahké kovové konštrukcie, kúsky zo skla či priehľadného plastu. Taktiež nezaťažujte priestor veľkým počtom solitérov.

Moderná obývačka- elegantná knižnica aj na suveníry

Moderné riešenie úložných priestorov v obývačke

4, SEDACIA SÚPRAVA

Pri výbere sedacej zostavy sa vyhnite vysokým kreslám a sedačkám s ozdôbkami, či tažkými vyrezávanými nohami a podrúčkami.

Zvoľte radšej sedačky na tenkých kovových či drevených nožičkách v čistých líniách. Tie budú pôsobiť ako by sa vznášali v priestore a izba bude “dýchať”.

Priestranná sedačka a pohľad do záhrady

Priestranná sedačka na nožičkách pôsobí odľahčene a elegantne

5,DEKORÁCIE

Doplnky sú poslednou bodkou za dokonalým vzdušným interiérom. Často však do obývacej izby ukladáme spomienkové predmety z výletov, darčeky, sošky a izbové kvetiny až sa z nej stane skladisko. Preto aj pri doplnkoch by malo platiť menej je viac. Ak chcete dosiahnúť vzdušný dojem, mali by ste sa obmedziť len na pár zaujímavách kúskov či predmety ku ktorým máte citovú väzbu. Preto si premyslite či daný kúsok budete potrebovať, alebo sa zaobídete aj bez neho.

Zaujímavým prvkom sú aj zrkadlá ktoré nielenže budú zaujímavým akcentom obývacej izby, ale priestor aj opticky zväčšia.

Moderná čistá knižnica v obývačke

Dekorácie v obývačke majú svoje jasné miesto v jednoduchej knižnici a nikde sa nebudú „povaľovať“

Vďaka týmto radám vytvoríte vzušný  priestor v  ktorom sa budete cítiť príjemne:

» Ak sa rozhodnete pre celo biely interior, kombinujte rôzne textúry a štruktúry, ktoré dodajú hĺbku monochromatickému vzhľadu

» Zbavte sa nepotrebných doplnkov, ktoré by len obývačku zapratávali

» Masívny drevený nábytok, ťažké tmavé textílie a robustné dekorácie niesú práve vhodnou voľbou