03
júl

Na čo hľadieť pri výbere vhodného obkladu krbu?

V dnešnom článku si posvietime na obklady krbov. Niekto krb vníma hlavne ako dominantný estetický prvok podčiarkujúci celkový design bytu, iní po ňom túžia práve z praktických dôvodov. Najdôležitejšie je, aby ste sa pred samotnou realizáciou obkladu poradili s odborníkom. Ten totiž disponuje vedomosťami o vlastnostiach krbu a materiálom určeným špeciálne na jeho obkladanie. Potom nebudete musieť čeliť nepríjemným prekvapeniam, ako napríklad opadanému obkladu, ktorý môže navyše poškodiť aj novú podlahu a to už stojí za to, aby ste tu nešetrili na kvalite.

 

BIOKRBY

  Krby boli odjakživa výsadou najmä pre interiéry rodinných domov, ale v dnešnej dobe máme veľa možností a ani v bytoch už nie sú výnimkou. Tu však zväčša hovoríme o biokrboch, ktoré nepotrebujú komín a fungujú na princípe spaľovania kvapalného paliva – bioalkoholu. Aj keď biokrby vyžarujú určitú tepelnú energiu, v porovnaní s krbom na tuhé palivo je značne menšia a preto je voľbou hlavne pre tých, ktorí od krbu nečakajú doslovné naplnenie výrazu: teplo domova. Vďaka tomu ale nie sme natoľko limitovaní výberom okolitých povrchových materiálov.

Moderná TV stena s biokrbom a skrytým barom

Biokrb v modernom interiéri rodinného domu

 

KLASICKÉ KRBY

Výber obkladov pri krboch na tuhé palivo nám návrhy interiérov už trošinku komplikuje. Tu musíme okrem estetických požiadaviek dbať v prvom rade na tie technické. Ako prvé sa zohľadní spôsob odovzdávania tepla cez plášť krbu a teda či ide o teplovzdušný alebo akumulačný krb. Akumulačný krb má vyššiu povrchovú teplotu a preto sú na jeho obkladanie vhodnejšie práve materiály na prírodnej báze. Z umelých materiálov sa vplyvom tepla vylučujú karcinogénne látky a aj preto sa odporúča pri krboch využívať prioritne prírodné.

Treba brať do úvahy aj samostatnú hrúbku obkladu. Ak je totiž materiál prihrubý, teplo bude cez plášť prestupovať pomalšie. To zápríčiní prehrievanie vnútri krbu, čo následne ovplyvní jeho správne fungovanie a životnosť.

Centrálny krb v kombinácii drevo-mramor

Klasický krb ako centrálny akcent obytného priestoru

1. KAMEŇ

 Prírodný kameň sa medzi iným vyznačuje vysokou mechanickou odolnosťou a farebnou stálosťou, ale dôvod prečo je obľúbeným pri obklade krbov je odolnosť voči vysokým teplotám. Pôsobia veľmi elegantne a decentne. Keďže je každá platňa jedinečná môžte si byť istí, že rovnaký obklad nik iný mať nebude. Najlepšie sa vyníma na veľkých plochách kde prirodzene vynikne jeho originálna kresba a farebnosť.

Jednoduché konzolové schodisko so skleným zábradlím

Obloženie krbu kameňom v modernom priestore

 

2. TEHLA

 Ďalší materiál s vynikajúcimi akumulačnými schopnoťami je tehla. Podobne ako kameň disponuje vhodnými vlastnosťami čo sa týka ohňuvzdornosti. Z estetického hladiska nám zase tento materiál vie ponúknuť široké spektrum krásnych zemitých, červených a ďalších teplých farieb, vďaka čomu bude celá miestnosť pôsobiť hrejivo aj bez praskajúceho dreva v plameňoch. Dá sa pekne zladiť, ako s rustikálnym štýlom, tak aj s moderným minimalistickým interiérom.

 

3. BETÓN

Posledných pár rokov zažívá pohľadový betón boom, a je to obľúbený povrchový materiál v moderných interiéroch. Či už ho môžeme vidieť na podlahách, stropoch, stenách alebo ako obklad krbov. Vďaka svojim neutrálnym tónom sa dobre hodí k mnohým materiálom takže jeho kombinovanie s drevom, kovom či inými materiálmi je vítané a výsledný efekt môže s trochou citu pôsobiť veľkolepo.

 

4. OCEĽ

Vzhľadom k svojej vodivosti možno trošku netradičné riešenie, no s pomocou kvalitných izolačných materiálov už dnes ani oceľ ako obklad krbu nie je žiadnou raritou. Je dostupná v rôznych prevedeniach a tým pádom ju vieme dokonale zladiť takmer s každým interiérom. Najlepšie zapadne do priestorov v industriálnom štýle.

 

5.OMIETKA

Ak ste fanúšikom jednoduchých plôch bez delení alebo štruktúr, alebo napríklad sa v priestore nachádza už dostatok dekorov, či materiálov, dobrým riešením je omietka vhodnej farby. Tu je prirodzene dôležitý vhodný typ omietky, ktorý znesie teplo v okolí krbu a rýchlo sa neopotrebuje. Na trhu sú rôzne kachliarske omietky s dobrou tepelnou odolnosťou, kde nedochádza k degradácii ani zmenu tónu omietky, pričom nebráni prestupu tepla do miestnosti. Ďalej môžme spomenúť rôzne stierky, ktoré odolávajú vysokým teplotám, či dekoratívne štuky.

Moderná obývačka

Povrchová úprava krbu si vyžadovala jednoduchosť- šedú omietku

 

Neutrálna nadčasová obývačka s krbom a drevom za televízorom

Opäť čistá povrchová úprava krbu kontrastuje s obkladom za TV

Skrinka s TV a biokrb

Betónová omietka v okolí biokrbu

Moderný interiér v Prahe

Jednoduchá biela omietka okolo krbu s efektnou nikou na drevá