24
apr

Navrhovanie interiéru – kúpeľňa

Interérový design kúpeľne dnes tvorí veľmi dôležitý akcent v byte. Klienti, ktorí k nám prichádzajú, mávajú najväčšie nároky na návrh interiéru práve pre dennú zónu bytu a kúpeľne. Niet sa čo čudovať, práve tieto dve zóny sú tie, ktoré odzrkadlia váš vkus a odreprezentujú ho vašim známym. Navyše, kúpeľňa je miesto, kde trávime značné množstvo času, takže jej návrh a zariadenie by sme nemali nechať na náhodu. Kúpeľňa je často predurčená stať sa komfortnou oázou pre oddych po celom dni, kde sa má človek cítiť príjemne a čisto. Vytvoriť priestor príjemný je jedna vec, avšak nesmieme zabúdať na jeho funkčnosť. Často sa stáva, že vytvoríme pre klienta nečakane priestranné kúpeľne, a to len vďaka šikovným riešeniam a jednoduchým líniám. Klient si návrh dokáže ľahko predstaviť vďaka 3D navrhu kupelne.  Je to  priestor, kde zbytočnosti miesto nemajú, ak však máte netradičné požiadavky, aj tie sa dajú vkusne zakomponovať do návrhu. V prípravnej fáze si v prvom rade musíte zvážiť, pre koľkých ľudí bude kúpeľňa určená a aký bude jej primárny účel. Či sa bude jednať o kúpeľňu pre hygienu domácnosti, alebo len pre hostí, či bude slúžiť deťom alebo “dospelákom”. Budete mať v kúpeľni práčku, prípadne sušičku, ste zástancom komfortného kúpania sa vo vani alebo rýchlej sprchy?

 

Kúpelňa- zapustená vaňa v podlahe

Kúpelňa- zapustená vaňa v podlahe

 

Dizajn bytu dôležitý aj na WC

Dôležité je sa rozhodnúť, či chcete kúpeľňu zlúčiť s WC alebo nie. Trendom, ktorý určite odporúčame je kúpeľňu oddeliť. Zaručíte tak väčšie súkromie a vyššiu mieru využiteľnosti oboch miestností. Ak chcete predsa len tieto dva priestory spojiť, môžete tak získať dispozične zaujímavý priestor. V takomto prípade však odporúčame koncipovať kúpeľňu tak, aby nám pri vstupe do kúpeľne nepadol prvý pohľad priamo na WC misu. Môžeme to dosiahnuť jej umiestnením za otvoreným krídlom dverí, alebo úplným optickým oddelením, prípadne použitím zásteny, najlepšie z materiálu ktorý prepúšťa určité množstvo svetla. Ak chceme byť detailisti, tak kvôli estetickému zážitku platí pravidlo, že sedadlo by malo byť vždy zakryté. Čiže naše WC máme mať vždy “zatvorené”, čo aj vedie dizajnérov k tomu, aby vytvárali nespočetné množstvo sanitárnych predmetov v  najrôznejšom prevedení. Taktiež je moderné a veľmi praktické dať si do kúpeľne nainštalovať zavesenú WC misu. Umožňuje to ľahkú údržbu ( dlážku pod ním jednoducho umyjeme ), a priestor vďaka takémuto modelu pôsobí vzdušnejšie. Všeobecne efekt vzdušného a voľného priestoru dosiahneme odľahčením podlahy od poukladaných predmetov. To znamená, že ak chceme kúpeľňu poňať v takomto duchu, vyberáme aj ostatné zariaďovacie predmety ( ako napríklad bidet alebo skrinku pod umývadlami ) zavesené. Takéto WC si ale vyžaduje zástenu minimálne do určitej výšky ( väčšinou 1200mm ) a to kvôli podomietkovému splachovaciemu systému. Avšak táto zástena na šírku zaberie práve toľko, ako nádržka na kombi WC, čiže z priestoru nám neubudne. Túto zástenu môžeme prevýšiť až po strop a nad WC umiestniť niku či skrytú poličku na zásoby toaletného papiera a čistiace prostriedky.

 

Jemná moderná kúpeľňa

Zástena za WC po celej výške miestnosti s efektným bočným podsvietením

 

Ako zariadiť malú kúpelňu

Sprchové kúty s vaničkami sa vyrábajú už od šírky 700mm. Tie najmenšie zaberú skutočne máličko miesta, preto sa vám hodia ak nemáte miesto na plýtvanie alebo ako doplnkové do kúpeľne s vaňou. Ak však máte k dispozícií krásnu priestrannú kúpeľňu určite sa neobmedzujte rozmermi vaničky. Dnešná doba ponúka sortiment elegantných podlahových mriežok, ktoré v kombinácií s dlažbou a skleným zatváraním pôsobia ako súčasť priestoru, luxusne a veľkoryso. Moderné sú tiež podomietkové sprchové batérie, ktoré v sprchovom  kúte nezaberú skoro žiadne miesto fyzicky ani opticky. Môžete ich kombinovať so stropnými sprchovými hlavicami alebo s netradičnejšími nápadmi ako zabudovaný prehrávač hudby či podsvietenie pre vytvorenie pohodovej atmosféry. Sú síce finančne náročnejšie, ale kúpeľňu si predsa nezariaďujete na chvíľu, je to investícia do budúcna. Ak sa vám to zdá nepredstaviteľné, interiérový designér vám aj u nás zhotoví vizualizácie interiéru kúpeľne pre lepšiu predstavu.

 

Sprchový kút iba sklo

Priestranný moderný otvorený sprchový kút

 

Príjemný sprchový kút

Príjemný uzavretý sprchový kút so sprchovou hlavicou integrujúcou osvetlenie

 

Moderný interiér domu vďaka peknej vani

Tvar a rozmery vane vyberáme podľa priestorových možností kúpeľne. Ak máme napríklad dlhý užší priestor, umiestňujeme vaňu na celú šírku kúpeľne. Ak máme priestor štvorcový, vaňu môžeme polohovať oproti dverám alebo inak vhodne, vzhľadom na prípadné okná. Ak nemáme príliš veľa priestoru volíme vane s užšou hĺbkou a skôr oblými tvarmi. Taktiež berieme do úvahy, či v kúpeľni umiestnime aj sprchový kút, alebo bude vaňa využívaná aj na sprchovanie. Táto informácia je dôležitá napríklad kvôli obkladom nad vaňou, do akej výšky je nutné ich navrhnúť, či bude pri vani umiestnená aj ručná sprcha a voda z nej môže striekať na steny, alebo bude nad vaňou inštalovaná len napúšťacia batéria. Výrobcovia ponúkajú veľké množstvo modelov vaní, ktoré sú buď samostatne stojace alebo zapustené. Podľa druhu vane prispôsobujeme aj batérie a príslušenstvo. Moderný ráz dosiahneme napríklad aj vďaka podsvieteniu zapustenej vane. Osvetlenie pomocou LED pásu plní aj bezpečnostnú funkciu, najmä ak sa jedná o vane hranaté alebo môže len farebnými tónmi spríjemniť atmosféru v kúpeľni. Nové technológie nám neustále uľahčujú život, a napríklad digitálne ovládače na obsluhu sprchy, vane, splachovača toalety či obsluhu bidetu sa dostávajú postupne z verejných interiérov aj do tých určených na bývanie. Existujú systémy ktorých ovládanie je intuitívne, môžete ich umiestniť kdekoľvek, fungujú na základe tlačidiel pre rôznu intenzitu vody, na spustenie ci zastavenie vody. Napríklad pri umývaní vlasov môžeme vďaka tomuto systému ušetriť peniažky aj životné prostredie. Taktiež je možné uložiť do pamäte vhodnú teplotu vody, pri vani aj jej výšku hladiny či časovač, čo uvítate najmä ak máte malé deti.

Kúpeľňa na druhom nadzemnom podlaží- lichobežníková vaňa "zarovnáva" rohy

Kúpeľňa- lichobežníková vaňa „zarovnáva“ rohy

 

Atypická vaňa- dominanta priestoru

Atypická vaňa- dominanta priestoru

 

Systémov a možností je naozaj veľmi veľa, stačí si len vybrať a nechať sa inšpirovať. Dbajte na kombináciu krásy a praktickosti, a úspech vašej kúpeľne bude zaručený.