10
apr

Návrhy interiérov – ako vybrať vhodné osvetlenie?

Správne zvolené svietidlá urobia každý návrh interiéru jedinečným. Je to bez debaty jedna z najdôležitejších súčastí interiéru. Navrhnúť správne osvetlenie miestností nie je jednoduchou záležitosťou a malo by sa naň myslieť už pri architektonickom návrhu. Môžete si vybrať krásny nábytok, doplnky a dekorácie, ale ak zanedbáte výber osvetlenia, Váš interiér nebude útulný a postráda správnu atmosféru.

 

Na čo sa zamerať pri výbere vhodného osvetlenia?

Každé zariaďovanie izby je neodmysliteľne späté s osvetlením. Pri jeho výbere si treba položiť niekoľko otázok. Do akej miestnosti je svietidlo určené? Akú funkciu má spĺňať daná miestnosť? Aké činnosti sa budú v priestore odohrávať? Dôležitá je intenzita, ale aj farba. Osvetlenie by malo byť dostatočne intenzívne, ale na druhú stranu by nemalo oslepovať. Na celkovú pohodu lepšie vplýva svetlo v teplejších žltých odtieňoch, studené biele svetlo naopak často vzbuduje v mnohých ľuďoch nepríjemné pocity a miestnosť s takýmto nádychom pôsobí chladne.

 

 3 základné typy svietidiel pre realizácie interiérov

Ako teda zabezpečiť svetelnú pohodu v celej miestnosti? Netreba zabúdať, že na každý účel potrebujeme samostatný zdroj svetla, preto je dobré použiť tieto 3 typy svietidiel : centrálne, pracovné a doplnkové osvetlenie, vďaka nim bude interiér osvetlený rovnomerne a poslúži či už na prácu, relax alebo trávenie času s návštevou.

  1. Typ – Centrálne osvetlenie

Centrálne svietidlo je hlavným svetelným zdrojom miestnosti. Može byť zastúpené či už závesnou lampou, svetelným LED panelom alebo bodovkami, ale svetlo z neho by malo byť roptýlené a nevrhať tiene, lebo ostré svetelné prechody ľahko unavia Vaše oči. V našom ateliéri vždy myslíme na celkový dizajn v miestnosti a ako ho dotvorí práve osvetlenie. Veľmi efektne a funkčne pôsobia svetelné lišty s rôznym typom osvetlenia. Natáčacie a posuvné svietidlá zaručia v priestore univerzálne riešenie aj do budúcna. Spomínané lišty môžu osvetľovať jednu miestnosť, alebo prebiehať do vedľajších priestorov (napríklad chodby) a zjednotiť, či navádzať. Veľmi obľúbené sú aj „bodovky“, ktoré svetlo pekne rozptýlia po priestore a ponúkajú množstvo dizajnov, napríklad aj nenápadné bezrámové, či vystúpené a natáčacie. Vhodné je prípadne kombinovať rôzne spôsoby osvetlenia tak, aby celkové riešenie podporilo charakter a funkčnosť priestoru.

Osvetľujúca lišta zjednocujúca priestory

Osvetľujúca lišta prebieha cez viacero priestorov

So závesnými svietidlami je potrebné manipulovať opatrne. Pokiaľ v priestore navrhneme viacero typov, je dosť pravdepodobné, že sa budú navzájom potláčať a jednoducho povedané, bude toho priveľa. Preto je určite vhodnejšie zvoliť jedno nádherné svietidlo nad jedálenský stôl, ktoré dostane svoj priestor vyniknúť.

Jedálenský kút- drevený stôl a pohodlné čalúnené stoličky

Jedálenský kút- drevený stôl a pohodlné čalúnené stoličky

 

Vždy a v každej miestnosti je dôležité pamätať aj na ostatné typy svietidiel, na ich spolupôsobenie a potrebu.

  1. Typ – Pracovné osvetlenie

Či už pri čítaní, varení alebo práci s počítačom potrebujete dobre vidieť na to, čo robíte. V obývačke napríklad netreba zabúdať na stojacu lampu ku kreslu alebo sedačke, ak si radi čítate. O svietidle potrebnom pri pracovných stoloch asi nemusíme ani písať, to je samozrejmosť. Nemusí to byť ale len klasická stolová lampa, ale napríklad nástenná na kĺboch, ktorá Vám nezaberá priestor na stole a pôsobí veľmi efektne.

Zemitá moderná pracovna

Nástenné svietidlo ponad pracovný stôl

 

V kúpeľniach je dôležité myslieť na osvetlenie pri zrkadle. Tu je dôležitý tok svetla zo steny, nie zo stropu, inak sa deformujú tiene na vašej tvári. To môžu predstavovať rôzne nástenné svietidlá, či zabudované LED pásy v zrkadlách. Ak ste minimalisti a túžite po ničím nerušenom zrkadle, riešením môže byť napríklad ďalšie nástenné zrkadielko na kĺboch s integrovaným osvetlením.

Nástenné osvetlenie zrkadla v kúpeľni

Nástenné osvetlenie zrkadla v kúpeľni

 

V kuchyni nesmieme zabúdať na dôležitosť dobre nasvietenej pracovnej plochy. Najideálnejším riešením je pridané osvetlenie v nižšej polohe (LED pás pod hornými skrinkami, či pridané závesné svietidlo nad kuchynským ostrovom. Tu je potrebné myslieť na to, či nie je závesné svietidlo nad jedálenským stolom veľmi blízko a teda sa navzájom ,,nebijú“.

Kompozícia kuchyne

LED pás pod hornými skrinkami osvetľuje pracovnú plochu

Toaletný stolík- otočná polica

Nástenná lampa na osvetlenie toaletného stolíka

 

  1. Typ – doplnkové osvetlenie

Doplnkové osvetlenie sa v miestnosti využíva predovšetkým ak chceme upozorniť na niektoré dizajnové prvky, ako zvýrazniť nejký obraz či sochu alebo vytvoriť určitú atmosféru. Dosiahneme to napríklad stmievaním, LED pásmi alebo svietnikmi. K doplnkovému osvetleniu radíme aj osvetlenie vnútri skríň a šatníkov, kde je dôležité myslieť na to že pod svetlom by mala byť dobre viditeľná farba aj štruktúra oblečenia.

Naším obľúbeným doplnkovým osvetlením je detail ukončenia sadrokartónového podhľadu pár centimetrov pred oknami, kde sa skryje LED pás a rovnako aj garniža na závesy, ktorú potom nie je vidieť a spomínané LED pásy osvetľujúce závesy vo večerných hodinách vytvárajú naozaj veľmi peknú atmosféru.

Moderná neutrálna obývacia izba s jemnou knižnicou

Ukončenie SDK podhľadu pred stenou s integrovaným LED pásom

 

Nie je nevyhnutné aby ste každý typ osvetlenia zastúpili jednotlivo. Môžete ich aj kombinovať v rámci jedného zdroja, ako sú napríklad bodovky s nastaviteľným smerom svetla a tak z centrálneho svietidla vie byť zároveň aj doplnkové či pracovné.