06
apr

Moderný doplnok pre interiér bytu – závesy a záclony

Možno vás nadpis mierne zarazil – nie sú len jedným z prežitých dekoratívnych prvkov, ktoré v dnešnom minimalistickom svete interiéru nemajú už svoje miesto? Nepatria však len do miestností z minulých desaťročí, závesy sa dajú použiť aj v modernom interiéri domu a nie sú určené len pre nadšencov “vintage style”. Rozhodne sme ich fanúšikmi: závesy a záclony, praktickí pomocníci pri tvorbe interiérov.

 

Zopár dôvodov prečo áno

Slávny výrok “less is more” alebo “menej je viac” sa dnes veľa premieta do všetkých aspektov navrhovania. Platí to aj v sférach interiérového dizajnu bytov, jednoduché celistvé línie, minimalistický ráz, monochromatické ladenie farieb … V našom ateliéri však nezabúdame, že interiér musí byť nadčasový, ale zároveň použiteľný. Preto, hlavne v priestoroch určených na bývanie, je nutné minimalizmus osviežiť zaujímavým detailom, jeho strohosť vykompenzovať nenápadnými prvkami, ktoré priestor spravia adekvátnym k svojej funkcii, aby bol príjemný a útulný. Jednoducho vytvoriť moderný domov. K tomuto nám veľmi môžu pomôcť napríklad závesy.

Klientov sa vždy pýtame, či majú v dome žalúzie. Ak žalúzie nemáte, slnečné lúče sa raz – dva môžu stať neželaným každodenným hosťom. Tu nastupuje prvá a hlavná funkcia závesov. Budú chrániť váš domov pred nadmerným slnečným žiarením, a tak čiastočne pred prehrievaním, ale aj pred zvedavými pohľadmi z vonku. Ďalším faktom je, že záves dokáže zatemniť priestor. Preto je dôležité vhodne narábať s jeho materiálovým a farebným prevedením. V spálni alebo detskej izbe môže byť zatemnenie žiadúce, zatiaľ čo v dennej zóne nie. Podľa hustoty materiálu rozlišujeme závesy, ktorých materiál je husto tkaný a záclony, ktoré sú ľahké a takmer priesvitné. Ďalšou možnosťou použitia je oddelenie priestorov. Závesy môžeme použiť tam, kde nechceme umiestniť stavebnú konštrukciu ako priečku a dvere, ale len ľahko oddeliť jednotlivé priestory.

Kútik s kresielkom

Záves zútulňuje okenný roh

 

Aká je ponuka?

Závesy dnešných dodávateľov sú väčšinou jednoduchého rázu, s čistými líniami. Môžu mať lesklý alebo matný povrch, do interiéru vyberáme podľa charakteru miestnosti. Tak isto farebné ladenie závisí od štýlu akým je interiér zariadený. Máme na výber množstvo vzorov, ktoré sa hodia k neutrálnym a veľmi jednoduchým interiérom, alebo závesy jednofarebné. Tieto sú univerzálne použiteľné do každej miestnosti, stačí len vybrať vhodný farebný odtieň. Dnes máme v ponuke odtiene smotanovej, zlatistej, ružovej, šedej či akejkoľvek inej farby. Dokonca aj klasickú bielu môžeme zameniť za takzvanú “off white”, čo je biela s nádychom smotanovej. Účinok tejto farby bude, že biele steny nebudú pri nej vyzerať šedivo.

Materiál, z ktorého je záves vyhotovený, by mal byť najmä padavý a mäkký. Máme na výber rôzne, podľa zámeru aký chceme v miestnosti dosiahnuť. Ak chceme, aby interiér bytu pôsobil reprezentatívne, je vhodné použiť drahšie látky ako taft, hodváb alebo brokát ( obývacia izba, jedáleň, hosťovská izba, spálňa ).  Do ostatných priestorov môžeme použiť klasickú bavlnu alebo syntetické materiály ( detská izba, pracovňa ). V kuchyni by sme mali rátať s tým, že sa budú závesy častejšie prať, a tomu prispôsobiť aj materiál.

Hobby miestnosť- lounge sedenie

Tmavý kvalitný záves dodáva pánskemu interiéru eleganciu

 

Ako zútulniť byt závesom

Na začiatok by sme si mali uvedomiť, aký štýl v našom interiéri prevláda, či chceme záclony/ závesy použiť len ako dekoráciu alebo ich budeme pravidelne používať na zatienenie. Ak je náš interiér jeden z klasických moderných, nebudeme mať veľa obmedzení. Avšak pri špecifických interiéroch by sme mali vyberať obozretnejšie. Napríklad to, čo sa hodí pre štýl vidiecky, sa nebude hodiť do interiéru s industriálnym nádychom.

Farbu môžeme určiť pomocou sedačky, či čalúnenia nábytku, koberca a podlahy. Farbou a vzorom ovplyvníme celkový dojem z priestoru. Zatiaľ čo tmavé farby nám priestor opticky zmenšia, svetlé ho budú zväčšovať. Odporúčame voliť jemné odtiene farieb, ktoré dodajú interiéru hĺbku, príliš žiarivé závesy môžu pôsobiť stiesnene.

Moderná útulná spálňa

Závesy zladené s čalúnenou posteľou dotvárajú príjemnú atmosféru

 

Dĺžku je dobré voliť tak, aby sa závesy takmer dotýkali zeme. Môžeme ich nechať aj kúsok prečnievať, optimálne však 1cm. Môžete pokrútiť hlavou, že dnes je moderné mať dlhé závesy ktoré sa ťahajú po zemi. Určite každý interiér môže byť špecifický a sú také, kde sú extra dlhé závesy luxusným doplnkom. Ale vo väčšine miestností sa snažíme vždy dbať aj na praktickú stránku dizajnu interiéru. Ak naopak vyberieme závesy prikrátke, budú v interiéri pôsobiť rozpačito, akoby pôvodne patrili niekam inam.