15
feb

Zeleň v interiéri

Zeleň môže byť výborným doplnením kompozície, v ktorejkoľvek miestnosti obytnej jednotky. Pozitívne pôsobí na psychiku človeka, ovplyvňuje zdravie a dostatok kyslíka v miestnosti a z estetického hľadiska oživí neutrálne, či tmavé prostredie a celkovo interier bytu. V dnešnej dobe, kde sa zelené plochy stávajú čoraz výnimočnejšími najmä v mestách, je zeleň veľmi príjemným a žiadaným prvkom pre zariadenie interieru. My architekti už v prvotnom koncepte pre navrhy interierov počítame s jej umiestnením a konceptuálnymi súvislosťami pre celkový výraz vnútorných priestorov, aby bol priestor optimálne „zelený“, ale zároveň nie zeleňou preplnený.

 

Koľko zelene interiér znesie?

Poznáme klasické a jednoduché umiestňovanie zelene v interiéri, a to v kvetináčoch – ako zeleň interiérová statická, alebo posuvná, avšak čo môže byť osviežením ako si zariadit izbu je trend aplikácie zelených rastliniek priamo do jednotlivých kusov nábytku. V takomto prípade je nutné použiť nábytok s vopred určenými medzerami a policami, ktoré sú zabezpečené proti prenikaniu vody a vlhkosti, a prípadne sú prispôsobené na priame vloženie zeminy. Taktiež je nutné na to prihliadať pri výrobe nábytku na mieru, s čím počítame v dokumentácii, ktorú vypracuvávame. Nie je dobré priestor zeleňou zahltiť, aby nám z rastlín nevznikla neprehľadná džungľa. Musíme si vytvoriť koncept, kde chceme aby rastlinka vynikla, a kde naopak má plniť len funkciu doplnkovú. Pri tomto prístupe nám veľmi pomôže vizualizácia interiéru, ktorá nám môže ukázať ako veľa zelene daný vnútorný priestor znesie.

Kvetináč v skrinke na mieru

Kvetináč v skrinke na mieru

 

Aké sú výhody zeleného interiéru?

Rastliny môžu byť implikované do nábytku ako vyrastajúce z kvetináčov, vytvárajúc samostatné kvety alebo ucelené zelené „koberce“, druhou alternatívou patriacou medzi kreatívne nápady do bytu sú zelené vertikálne steny. Možno sme na ne zvyknutí skôr z exteriérov, ale v interiéri prispievajú vo vysokej miere k zvýšeniu vlhkosti vzduchu (čo je potrebné najmä v zimných mesiacoch, keď kúrenie vzduch vysušuje), k akustickej pohode (členité listy zachytávajú hlučnosť lepšie ako rovné steny) a celkovo zvyšujú pracovnú pohodu prostredia.

Taktiež kuchynskú linku môže príjemne oživiť miesto na bylinky. S týmto detailom radi počítame pri tvorbe kuchynských liniek na mieru, kde vytvoríme zabudovaný priestor na bylinky, napríklad v kuchynskom ostrove. Toto riešenie umožňuje príjemné a efektívne pripravovanie jedál a pekne doplní spomínanú kompozíciu kuchyne, ktorá je dnes väčšinou jednoduchého a čistého výrazu.

Miesto na bylinky v modernej kuchyni

Miesto na bylinky v modernej kuchyni