23
feb

Zariadenie interiéru detskej izby

Zariadenie interiéru detskej izby je dôležitejšie než si mnohokrát myslíme. Vo svojej izbe deti trávia väčšinu času a to ako ju zariadime má nezanedbateľný vplyv na ich vývoj.  Musíme myslieť na to, že tento priestor slúži viacerým funkciám. Ale ako zariadiť detskú izbu tak aby sme vytvorili prostredie vhodné na koncetráciu, odpočinok aj na hranie?

Vo všeobecnosti platí, že v jednoduchosti je krása a toto pravidlo zohľadňujeme aj pre návrhy interiérov detských izieb. Vačšina rodičov určite ocení ak je miestnosť schopná rásť s dieťaťom. Na trhu je nekonečné množstvo, či už tapiet alebo nábytkových prvkov s hravými detskými motívmi, ale ak netúžime o pár rokov meniť celé zariadenie, poznáme aj iné možnosti ako deťom prostredie spríjemniť a vytvoriť priestor ktorý bude rozvíjať ich fantáziu. Základom je jednoduchý jednofarebný sektorový nábytok alebo nábytok na mieru, ktorý môžeme dotvárať doplnkami a vhodnými dekoráciami tak aby vyhovoval veku dieťaťa. Predsalen vymeniť kusový koberec alebo závesy s hravými motívmi, je lacnejšie a jednoduchšie ako posteľ v tvare pirátskej ľode či skrinky s obrázkami obľúbených rozprávkových postavičiek. Výraz miestnosti tak môžete meniť aj každý rok a dieťa sa nebude nudiť.

Jemná detská izba s dreveným domčekom

Jemná detská izba s dreveným domčekom

Najviac by sme mali investovať do postele, stola a stoličky. Pri posteli klaďte dôraz na kvalitný matrac a rošt. Stolička by mala byť ergonomická, s nastaviteľnou výškou a opierkami na ruky. Stolová doska musí mať dostatočnú hĺbku a rovnako ako pri stoličke je na mieste ak vieme nastaviť jej výšku.

Dostatočnú pozornosť by sme mali venovať aj výberu farieb. Hračky, knižky i kresbičky do izby prinesú pestrú paletu a aby potom priestor pôsobil pekne a upratane stačí použiť jednu farbu, ktorej sa budeme držať. Menej vhodné je používať tmavé,  agresívne odtiene vo veľkom množstve a na veľkých plochách.

Zariaďovanie izby určite konzultujte aj s Vašimi deťmi. Má to byť predsa najmä ich kráľovstsvo, a ak zohľadníte aj ich názory a priania, získajú k svojim veciam lepší vzťah a budú si ich viac vážiť.

Atypická postel v detskej izbe

Atypická postel v detskej izbe