17
mar

Ako získať pocit väčšieho priestoru?

Rozmýšľate ako zariadiť obývačku, chodbu alebo spálňu, ale obávate sa či bude priestor, ktorý máte k dispozícií dostatočne vzdušný a priestranný? Či pocit stiesnenosti a preplnenie nábytkom nezničí dojem a váš moderny interier bytu? Ponúkame zopár užitočných rád, pri dodržaní ktorých by ste sa tomu mali úspešne vyhnúť. V tomto článku sa budeme zaoberať zariaďovaním menších priestorov, avšak aplikovať ho aj na tie väčšie nemusí byť na škodu.

 

Farebné návrhy interiérov

Priestor pôsobí priestrannejšie ak volíme farby svetlé. Celkovo pôsobia pozitívnejšie na ľudskú psychiku, zatiaľ čo farby tmavé pôsobia ťažkým, pochmúrnym dojmom, ale aj s nimi sa dá pracovať ak vieme ako na to. Pre optické zväčšenie priestoru je hlavne dôležité zachovať tzv. „tón v tóne“. Znamená to zladiť jednotlivé nábytkové prvky a doplnky do odtieňov najlepšie jednej, alebo potom viacerých neutrálnych farieb. Bytoví architekti aj u nás zvyknú pre dizajn interiéru menších bytov vybrať monochromatickú farebnú schému, aby sa dosiahol efekt jednoliateho a ucelene pôsobiaceho priestoru – čím viac členitosti, tým viac sa priestor zdá byť menší a rozbitejší. Sýte a výrazné farby tiež nemusíme zavrhnúť úplne, je však dôležité používať ich s citom, zladiť celý interiér do jednej farebnej škály a tým dosiahneme optickú súdržnosť a vizuálne otvorený priestor. Avšak na strop a podlahu malých miestností odporúčame zvoliť farby svetlé.

Ak si vaše zariadenie interieru neviete predstaviť bez extravagantnejších riešení v podobe vzorovaných materiálov, taktiež nemusíte vešať hlavu. Aj s nimi sa dá docieliť vkusný výsledok. Snažte sa vzory umiestniť len na jednu určitú časť interiéru ako napríklad vankúše, koberec, poťah sedačky alebo jedna stena s výraznou tapetou. Ak zvyšok doladíte neutrálnymi až prírodnými farbami, pocit ľahkosti ostane v priestore stále citelný a váš vzorovaný kúsok bude vítaným akcentom.

Šatník pri spálni

Šatník pri spálni – malý a svetlý

 

Spálňa- neutrálna a svetlá

Spálňa- neutrálna a svetlá

 

Ako si zariadiť byt a aký nábytok vybrať?

Keď už sme pri extravagantných riešeniach, nebojte sa používať aj nábytok, ktorý je z priesvitných plastov alebo so subtílnou konštrukcou, tak isto dosiahnete pocit voľného priestoru, nezahlteného nábytkovými kusmi. Je to netradičné, ale v malých priestoroch veľmi použiteľné riešenie.

Taktiež ak si chcete zaobstarať menšiu knižnicu, zvoľte radšej možnosť zavesenia na stenu pred variantou prisadenia k podlahe, nech nábytok nepôsobí príliš usadnuto a ťažkopádne. Dobrou a často využívanou alternatívou v chodbe alebo aj detskej izbe či malej spálni môžu byť police a odkladací priestor zavesený pod stropom. Celkovo nábytok prisadený k podlahe pôsobí veľmi staticky a v malom priestore môže vyvolať nežiadúci účinok preplnenia. Dojem ľahkosti dosiahnete výberom nábytku ( skríň, komôd, pohovky ) na nožičkách. Pár vzdušných centimetrov urobí v priestore veľa. Preto aj odporúčame nábytok umiestňovať viac do priestoru, snažiť sa ho nepriraziť úplne k stene, aby sme priestor opticky otvorili.

Krémová komoda a zrkadlo

Krémová komoda a zrkadlo

 

Aby priestor vyzeral opticky väčší, môžeme k tomu využiť aj zrkadlá. Odraz v zrkaldle priestor koby “prehĺbi”. Môžeme ho umiestniť napríklad nad komodu alebo ako samostatne stojaci dekoračný prvok.

 

Vstupné zádverie- úložný priestor a skryté dvere do garáže

Vstupné zádverie- úložný priestor a skryté dvere do garáže

Pri menej rozmerných priestoroch je vizuálne vhodnejšie nepoužívať závesy. Môžu pôsobiť dojmom zábrany, prípadne až ďalšieho deliaceho prvku. Lepšou alternatívou budú jemné závesy či klasické žalúzie ktoré nám opticky nebudú zaberať miesto.

Pokiaľ ide o koberce, v malom priestore bude lepšie vynikať jeden väčší ako niekoľko malých kusových koberčekov. Nie je to chyba, ale v priestore tak dosiahneme pocit ucelenosti a vizuálneho zjednotenia. To isté platí aj pre sedačku. Jedna veľkorozmerová bude pôsobiť celistvejšie a opticky nám priestor menej rozbije ako viacero malých sedacích prvkov roztrúsených po miestnosti.

Možno to znie nepredstaviteľne ako takéto detaily môžu ovplyvniť celkový dojem, ale práve na to sa sústredia bytoví architekti, aby vyriešili všetky detaily za vás, a dosiahol sa tak interier bytu podľa vašich predstáv.