24
mar

Koberec v interiéri

Zlým výberom veľkosti a proporcie koberca oproti miestnosti môžeme opticky priestor zmenšiť alebo rozbiť, dizajn interéru môže pôsobiť nevyvážene a lacno. Výber kusového koberca niekedy zvyknú ľudia podceňovať, pri tom si neuvedomujú, že ovplyvňuje celkový výraz priestoru. Najdôležitejším parametrom je samozrejme rozmer.

Koberec – áno či nie?

Dnes sa interiéry rodinných domov v jedálni či obývacej izbe vyznačujú drevenou alebo laminátovou podlahou, dlažbou alebo liatym betónom … Možností je veľa, ale čo môžeme pozorovať je, že celoplošné koberce sa z dennej zóny bytu pomaly vytratili. Ich použitie sa uplatňuje skôr v nočnej zóne, pri detských izbách alebo spálňach, a to tiež minimálne. Dôvodov pre menšie množstvo nadšencov pre koberce je hneď niekoľko. Hladké podlahy ponúkajú ľahšiu údržbu, nemusíte ich tepovať, aj tekutá špina sa ľahko a rýchlo odstraňuje bez nepekných následkov. Materiál koberca sa opotrebuváva rýchlejšie ako iné spomínané alternatívy, rýchlo spozorujeme vychodené “chodníčky” najmä teda v dennej zóne, kde sa zdržuje a pohybuje väčšina domácnosti. Avšak treba vedieť, kde hľadať. Našou prácou je mať pod palcom zoznam výrobcov a firiem s kvalitným sortimentom. Podľa dostupných referencií sa však dá vyhnúť aj nepríjemnostiam s dĺžkou vlasu koberca, a to pri voľbe jeho dĺžky cca 7-8mm. V takomto prípade je koberec príjemný, vlas neľahne tak ľahko a aj vysávanie je primerane nenáročné. V kobercoch sa tiež radi držia roztoče, ktoré sú asi najčastejší nepriatelia alergikov, taktiež v nich ostávajú pachy, a ak máte domácich chlpáčov, tiež oceníte určite viac hladkú podlahu ako koberec.

Napriek viacerým nevýhodám aplikácia koberca ostáva pocitovou záležitosťou. Často od klientov počujeme názor, že koberec môže pohltiť neželane veľa tepla z podlahového kúrenia, prípadne môže kvôli gumenej spodnej časti zabraňovať jeho šíreniu. Táto fáma však už vôbec nie je aktuálna. Ubezpečujeme vás, že nami odporúčaný výrobcovia a ich koberce sú prispôsobené dnešným moderným trendom, akým je aj podlahové kúrenie. Vyvíjajú nové materiály a spôsoby usporiadania vrstiev v koberci tak, že sú ľahko aplikovateľné bez akýchkoľvek vedľajších a neželaných účinkov aj na takýto druh podlahy.  Predsa len, postaviť sa zo sedačky na luxusný koberec s dlhým vlasom nie je na zahodenie a vôbec to nemusí pokaziť moderný dizajn obývačky. Preto ak pre vás stále ostáva interier bytu bez koberca chladným a neosobným, máme tu zopár typov, ktorými sa väčšinou riadime pri návrhoch interiérov aj my. Najčastejšou voľbou býva kompromis – kusový koberec na hladkej podlahe.

Priestranná sedačka a pohľad do záhrady

Príjemný dlhovlasý koberec pod sedačkou v obývacej izbe

Ako zariadiť obývačku?

Do obývačky sa snažíme vybrať koberec s čo najväčším rozmerom, aký si môžeme v danom priestore dovoliť. Je vhodné, ak je jeho veľkosť dostačujúca, aby na ňom stáli aspoň predné nohy sedačky a kresiel, tiež by sa naň mal umiestniť konferenčný stolík alebo postranné odkladacie stolíky. Nevyzerá príliš pekne, ak je koberec umiestnený v strede miestnosti a nábytok sa nachádza okolo neho. Presah koberca pri sedačke by mal byť aspoň 10cm. Rozmer koberca do priemerne veľkej obývačky je minimálne 1300 x 2000 mm, optimálne 2000 x 2900, avšak závisí to od samotnej miestnosti, a tiež od množstva nábytku. Menším koberčekom môžeme vyhradiť priestor v spálni, chodbe či jedálni. Pri rohovej sedačke dodržiavame presah len na pozdĺžnej strane, na strane predĺženej do priestoru by mal koberec zasahovať cca do polovice. Vo veľkorysých priestoroch si môžeme dovoliť koberec veľký, ktorý pokryje väčšinu plochy miestnosti. Treba však dbať na to, aby mal nábytok umiestnený pri stene aspoň malý odstup od okrajov koberca. Inak sa môže zdať, že sme si zadovážili primalý celoplošný koberec.

Obývačka- neutrálna a priestranná

Kusový koberec pod sedačkou v obývacej izbe

Ako zútulniť byt či dom kobercom?

Koberec pod jedálenským stolom môže byť trochu problematický, keď si uvedomíme koľko nečistôt a omrviniek nám ostáva pod ním napríklad po raňajkách, najmä ak sa jedná o domácnosť s deťmi. Napriek tomu správne vybratý kusový koberec môže vašu jedáleň príjemne oživiť a navyše tlmí hluk z posúvania stoličiek. Ideálne by mal jeho tvar kopírovať tvar stola. Mal by presahovať priestor potrebný na odsunutie stoličky (cca 75cm) minimálne o 15cm, tým dosiahneme príjemný dojem veľkého priestoru.

Čo sa týka koberca v spálni, môžeme vybrať koberec, ktorý bude podložený pod väčšou časťou postele, avšak tak, aby nezasahoval pod nočné stolíky. Druhou možnosťou sú dva postranné malé koberčeky, ktoré nebudú presahovať okraj postele do priestoru. Môžeme vybrať aj koberce s väčšou farebnosťou či vzormi, pre oživenie. K posteli sa tiež hodia koberce s dlhým vlasom, príjemné pre bosú nohu.

Spálňa- nadčasová so závesnými svietidlami

Spálňa- útulný koberec okolo postele