30
mar

Ako si vybrať podlahy pre interiér rodinného domu či bytu?

Idete si zariaďovať interiér a neviete s čím začať? To čomu by sme pri návrhu interiéru mali venovať najviac pozornosti je jednoznačne podlaha. Chceme aby bola pekná, ale čo je dôležitejšie, musí aj nejakú dobu vydržať. Kto by sa túžil po pár rokoch pozerať na ošúchaný laminát, prasknutú dlažbu alebo vydratý koberec?

 

Ako teda zariadiť byt či dom čo sa týka podláh?

Trh dnes ponúka nekonečno možností, všelijaké typy, vzory a aby toho nebolo málo tak pre každú miestnosť musí podlaha spĺňať iné parametre. My vám poradíme ako na to.

Vstupný priestor sa často stáva obeťou počasia. V zime okrem vlhka musí odolávať aj chémii z posypov a preto je tu vítaný odolný a ľahko udržiavateľný povrch. Asi najvhodnejšia je liata podlaha, tým že je bez špár, špina sa veľmi nemá kde usadzovať. Ďalšou vhodnou alternatívou je keramická dlažba a ak nie ste fanúšikom napodobenín a máte radi drevo dá sa použiť aj masívna drevená podlaha, tú je ale potrebné pravidelne ošetrovať špeciálnymi prípravkami aby účinne odolávala vlhkosti

Pohľad od vstupu do domu

Dlažba vo vstupnom priestore

Kuchyňa je podobne ako zádverie vystavovaná častým „nehodám“ či už hovoríme o rozliatych tekutinách alebo pomôckach spadnutých na zem. Tu treba vyberať podlahu odolnú ako voči miernej vlhkosti tak aj voči slabším nárazom a opakovanému čisteniu. Vhodné sú rovnaké ako pri vstupných priestoch, ale v prípade, že máte spojenú kuchyňu s obývačkou prípadne malý byt, v ktorom treba miestnosti opticky prepojiť, pamätajte, že vždy vyzerá lepšie ak je rovnaká podlaha v jednom spoločnom priestore.

Kuchynská linka a jedálenský stôl

Zjednocujúca drevená podlaha v celom hlavnom priestore rodinného domu

Interiér obývacej izby je priestor kde aj s rodinou každodenne trávime najviac času. Podlaha tu musí odolávať rôznym aktivitám a ak doma radi pobiehate na boso, oceníte keď vás od nôh nebude „oziabať“. Ak neuvažujete nad podlahovým kúrením, tak je vhodná drevená alebo laminátová podlaha prípradne doplnená o kusový koberec. Keď s podlahovým vykurovaním v priestore počítate, potom sa nemusíte báť ani chladnejších typov ako keramickej dlažby alebo liatej.

Moderný interiér

Drevená podlaha a kusový koberec na zútulnenie

Detská izba so spálňou sú ďalšie miestnosti kde má každý vysoké nároky na výber podláh. Tieto priestory si obzvlášť zaslúžia povrchy príjemné na dotyk, odolné voči mechanickému poškodeniu a jednoducho udržiavateľné. Musia zvládať „nápor“ detských aktivít a odrážať hluk. K vhodným tu radíme celoplošné koberce poprípade drevené či laminátové podlahy.

Presvetlená detská izba

Celoplošný koberec v detskej izbe

Kúpeľňa je v interér bytu vlhkosťou najviac namáhaný priestor. Okrem toho, že podlaha musí byť vodeodolná a ľahko udržiavateľná, treba dbať aj na bezpečnosť a teda si byť istý, že keď bude vlhká nebude sa na nej šmýkať. Tu je jednoznačnou voľbou keramická dlažba poprípade liata podlaha.

Svetlá kúpelňa- celkový pohľad

Kúpelňa- dlažba